петък, 3 август 2012 г.

Ивет Лалова е полуфиналистка на 100 метра в Лондон


Ивет Лалова, европейската шампионка на 100 метра се класира на полуфиналите на 100 метра на летните олимпийски игри в Лондон.

Българската състезателка  остана втора в третата квалификационна серия, записвайки време от 11.06 секунди при попътен вятър от 1,5 метра в секунда.

Тласкане на гюлеТласкането на Гюле е дисциплина от леката атлетика, при която състезателят извършва движение с изхвърляне на тежка метална топка, колкото е възможно по-далече.

Гюлето е топка е направена от различни видове материали в зависимост от предназначението му. Използваните материали включват желязо, чугун, плътна стомана, неръждаема стомана, месинг и синтетични материал, като поли винил .

Правила

Състезателите изхвърлят гюлето  центъра на  кръг с диаметър 2,135 м с рамка около 10 см в предната част на кръга. Разстоянието на което е изхвърлено гюлето се измерва от вътрешната страна на обиколката на кръга, до най-бизката следа, оставена от падането на гюлето и се  закръглява надолу до най-близкия сантиметър.

История


Първите данни за спортни събития, наподобяващи съвременната олимпийска дисциплина Тласкане на гюле,са от средновековието, когато войници се състезавали да хвърлят гранати . Първите съвременни данни за тласкане на Гюле са записани в началото на 19-ти век в  Шотландия , и са част от британските аматьорски първенства, започващи през 1866 г.

Най-добрите състезатели в дисциплината тласкане на гюле са:

При мъжете:Ренди Барнс, САЩ,20 май, 1990 г.
При жените: Наталия Листовская,Русия,7 юни 1987 г.

За България:Иванка Христова

Олимпийски игри 2012 в Лондон

Спортни новини