вторник, 1 май 2012 г.

История на Олимпиадата


Историята на Олимпиадата може да се проследи далеч във времето в  Древна Гърция. Стотици години преди новата ера в Древна Гърция са се провеждали  големи спортни надпревари на всеки четири години, наречени олимпийски игри. Олимпийските игри се провеждат в чест на Зевс Олимпийски, в град Олимпия. Те били прочути и бляскави обществени събития. Първата олимпиада за, която се споменава в древните летописи е продъжила от 776 г. пр. н. е. до 772 пр.н.е.
Считано от тогава,  предстоящата Олимпиада през 2012-та година ще бъде 697-ата на брой  олимпиада.

Една от първите дисциплини на древните олимпийски игри е дисциплината бягане на 600 фута, известна още като "stadion".  Други дисциплини на древногръцките олимпийски игри  са борба, пенталона - дисциплина при която атлетите се състезават в пет различни състезания - борба, хвърляне на копие,  хвърляне на диск,  дълъг скок и надбягване.

През съвремието  в терминологията на Международния олимпийски комитет, олимпиада се нарича период от четири години, който започва на 1 януари през годината, когато трябва да се проведат Летни олимпийски игри. Така първата съвременна олимпиада започва през 1896 година, а  тазгодишната Олимпиада в Лондон ще бъде 30-та под ред.

Извън
Международния олимпийски комитет, терминът "Олимпиада" се използва като синоним на „Олимпийски игри“ и присъства в имената на други редовно провеждани международни състезания, които  отговарят на периода от 4 години, дори не включват физически спорт, като например Шахматната олимпиада, Международната олимпиада по математика и т.н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Олимпийски игри 2012 в Лондон

Спортни новини