събота, 28 юли 2012 г.

Кой запали олимпийският огън?


церемония по запалване на олимпийският огън в Лондон
Всичко по церемонията на откриването на олимпийските игри в Лондон беше докрай пазено в тайна, включително и кой ще запали олимпийският огън. Изненадата беше, че не една личност запали олимпийският огън, а седем британски тинейджъри, дадоха живот на огъня, който ще огрява и закриля Олимпийския стадиона в Лондон през 16-те дни на Игрите на ХХХ-ата Олимпиада.
Олимпийският факел беше носен от 8000 души в продължение на 12 800 мили през последните 70 дни. Осем души имаха честта да носят олимпийския огън на финалните метри . Футболистът Дейвид Бекъм беше първият, който се докосна до факлата на английска земя, след като огънят пропътува разстоянието от Древна Олимпия. Бекъм предаде факлата от лодка в Темза на петкратния олимпийски шампион в гребане Стивън Редгрейв. Той внесе огънят в стадиона през шпалира на всички работници, участвали в изграждането на съоръжението. Редгрейв връчи факлата на седем младежи, които бяха номинирани от седем легендарни британски спортисти за церемонията. Тийнеджърите са младите надежди на британците за достойно представяне на Игрите в Рио де Жанейро 2016. Така беше осъществен принципът на Олимпиадата за приемственост между поколенията. Седмината избрани получиха още шест факли от спортните величия на Великобритания. Спортните легенди дадоха път на своите наследници и тинейджърите запалиха 204 медени листа, които бяха подарени на всички делегации, пристигнали в Лондон и внесени на стадиона по време на Парада на атлетите. Запалените листа оформиха зрелищен кръг в центъра на стадиона, който се затвори и оформи олимпийския жертвеник на Игрите на ХХХ-ата Олимпиада.
London Olympics Opening Ceremony
Така всички народи по света участваха в запалването на олимпийският огън, ярко и бурно пламтящ на стадиона в Лондон, огряван от светлините на десетки прожектори, без да го заслепят, всичко се превърна в грандиозно светлинно шоу, което беше приковало погледите на безброй хора от целия свят.
2012 London Olympic Opening Ceremony
След тази поредна, кулминационна изненада, края на церемонията сложи Пол Макартни с легендарната песен Хей, Джуд”, подета от олимпийците и от всички присъстващи.

2012 London Olympic Opening Ceremony
Steve Redgrave Olympic torch opening ceremony

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Олимпийски игри 2012 в Лондон

Спортни новини