вторник, 31 юли 2012 г.

Талисманите на предишните олимпиади

Талисманите на олимпийските игри от началото им до днесГълъбът на мира - Мексико 1968

Тенденцията за олимпийските талисмани започна още през 1968 г. с тази неофициална икона за олимпийските игри в Мексико Сити, гълъб на мира, който представлява "лозунг на играта -" Los juegos de la Paz "(" Игрите на мира ") Waldi - Мюнхен, 1972 г. Дакелът е  първият официален олимпийски талисман  на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година.
Amik - талисмана на  олимпийските игри в  Монреал 1976 г е  в минималистичен стил.

Миша - Москва 1980

Талисман на Русия за олимпийските игри през1980 година в  Москва, разбира се е мечка ... Миша, известен също като Мишка, е проектиран от Виктор Chizhikov. Това е и първия талисман който присъства, като  фигура  по време на игрите, и се продават много фигурки талисмани на феновете по света. /Аз също имах гумено мече Миша/

Олимпийският орел Сам -  талисман на олимпийските игри в Лос Анджелис 1984г.  Орелът сам е с типично американска визия, шапката му е като знамето на САЩ,  а орелът е  техен символ. Сам е проектиран от С. Робърт Мур.
 

Hodori - Сеул 1988

Тигърчето Ходори е талисман на олимпийските игри в Сеул  1988 година, дизайнер  на талисмана е Ким Хюн,Талисмана се  появява в различни форми из града и все още може да се види и днес.Името на тигърчето е избрано сред хилядите изпратени от корейската публика.
Cobi - Барселона 1992  - талисмана на игрите в Испания представлява кубистично изображение  на каталонска овчарка, вдъхновението е  от стила на  Пикасо.  Cobi е проектирани от художника Javier Mariscal, е много близък до уникалния  стил на каталунската столица. Коби получава  популярност и търговски успех и дори се появява в свое собствено телевизионно шоу.  Интересен факт е, че  първоначално Коби е бил осмиван от местните жители, но след това  се превръща в много обичан символ на успеха на града.
Изи - Атланта 1996 . Интересен факт е, че Izzy е първият компютърно генерирани талисман, и дори имаше своя собствена компютърна игра - "Quest на Izzy за Олимпийските пръстените".
Olly, Сид и Мили - Сидни 2000 г.  Оли, Сид и Мили -са животните специфична за Австралия. Патетичната трио стават популярни по това време  и карикатурист Пол Нюъл, заедно с Рой ТВ водещи и HG, създава  пародия на официалните талисмани  - Fatso the Fat-Arsed Wombat’

Athena and Phevos - Атина 2004 

Талисманите на олимпийските игри в Атина са по проект на  гръцкият дизайнер Спирос Gogos.FUWA - Пекин 2008

Талисманите  от последните игри в Пекин . FUWA буквално означава "кукли за добър късмет", . Талисманите са пет  - Beibei, Jingjing, Huanhuan, Yingying, and Nini - Имената им са от две повтарящи се срички, един традиционен начин на изразяване на привързаност към децата в Китай.
Първата сричка на всяка от имената им означава
 Beibei- риби
 Jingjing -панда
Huanhuan -  на олимпийския огън
Yingying - тибетските антилопи
 Nini - лястовичето
Талисманите изразяват същността на нацията, петте елемента и се вписват в духа на олимпиадата.  
Дизайнът е на Хан Meilin. Талисманите заживяха свой живот и след олимпийските игри със свое тв шоу.Wenlock и Mandeville - Лондон 2012 
Футористични ... направо извънземни талисмани... Какво ли следва?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Олимпийски игри 2012 в Лондон

Спортни новини