събота, 11 август 2012 г.

Началото на олимпийските игри в Древна Гърция


Повечето хора знаят, че Олимпийските игри водят началото си от Древна Гърция, но интересен факт е , че всички състезатели излизали голи на арената. И как иначе с тогите ще се състезават, а еластичните материи още не са били измислени. Състезателите тогава са били само мъже.
 Но елините не се притеснявали да ходят съвсем голи на оргии и пиянски събирания. От гръцката дума gymos, която означава гол, произлиза и терминът гимнастически салон. Причината да се състезават голи е, че по този начин искали да отпразнуват своята мъжка физика и, разбира се, да отдадат почит на боговете. Олимпийците мажели със зехтин тялото си, за да изглеждат по-добре и по лъскава кожата.
  През 6 век пр.н.е. накарали състезателите да слагат парче плат на слабините си, но скоро след това голотата отново дошла на мода.

   Според исторически сведения първите Олимпийски игри се провели през 776 пр.н.е. Състоялото се състезание било "стадион" - надбягване на 190 метра, а победителят бил скромен пекар на име Коройбос. През първите ХІІІ Олимпийски игри "стадионът" било единственото състезание. Едва на ХІV-те игри надбягванията станали два вида.

 "Олимпионике" - победителите в игрите, получавали маслинено клонче и червени ленти. По онова време не били измислени  медалите, намало никакви материални награди, победителите получавали маслинени клонки, венци и ленти от вълна. На олимпийците, разбира се, било отдавано и полагащото им се уважение. Те били истински герои. Но много от победителите се опитвали да използват славата си, за да натрупат богатство . Още тогава като истински звезди искали заплащане, за да позират за картина или скулптура.
   Състезания по борба и ръкопашен бой се появяват на Олимпийската сцена. Тъй като всички били отегчени от състезанията по бягане, през 708 пр.н.е. била въведена нова дисциплина - борбата. Това се случило на ХVІІІ-та Олимпиада. Тогавашната олимпийска борба обаче била много различна от онова, което наблюдаваме днес на игрите. Реферът, например, имал правото да бие с пръчка състезател, който не спазва правилата. Малко по-късно към игрите бил добавен и ръкопашният бой - "пигме". Някои историци твърдят, че този спорт произлиза от Спарта, тъй като те били силни мъже, които вярвали, че щитове и оръдия не били необходими в битка. Вместо това те се биели с ръце, а за да се подготвят за битка се удряли в главата. В този древен вариант на бокса нямало рундове - играта продължавала докато единият убие другия, или докато единият припадне от изтощение.
 Панкратион - древногръцки бойни изкуства. Вероятно древният бокс ви се е сторил жесток, но той изглежда като детска игра в сравнение с панкратиона - древна форма на смесени бойни изкуства. Колко жестоки били тези състезания? Нека просто кажем, че имало само две правила - без вадене на очи и без хапане. Който нарушавал тези правила бил наказван от съдиите с пръчка. Всичко останало било разрешено - чупене на пръсти, на врат, задушаване на противника. Не съществували никакви времеви ограничения - битката продължавала докато един от двамата се предаде, загуби съзнание или умре. През 564 пр.н.е. Архакион от Филгалея бил обявен за победител в панкратиона въпреки че вече бил убит в битка. Документи достигнали до нас разказват, че Архакион бил хванат в смъртна хватка от противника си, но точно преди сетния си дъх успял да нанесе силен удар, след който противника му се предал. Така Архакион бил обявен за победител секунди преди самият той да умре. След време, гърците започнали да провеждат панкратион дори с момчета на възраст от 12 до 17 години. И всичко това се случвало на Олимпийските игри.
Олимпийските игри не били единствените Древните гърци  обичали спорта. Олимпийски игри всъщност били част от фестивал наречен Панелински игри, който включвал: - Олимпийските игри били най-важните и най-престижните от всички и били провеждани на всеки четири години в чест на Зевс. - Питийските игри се провеждали на всеки четири години близо до Делфи в чест на Аполон. - Немейските игри се провеждали на всеки две години също в чест на Зевс. - Истмианските игри се провеждали на всеки две години близо до Коринт в чест на Посейдон. Четирите игри били подредени така, че всяка година да има една.
Хереа - древни олимпийски игри за жени Омъжените жени нямали право да гледат игрите, а наказанието за нарушителките било смърт. Законът гласял, че всяка омъжена жена хваната на олимпийския стадион, трябва да бъде убита като бъде хвърлена от скала. Единствено на неомъжените девойки било позволено да гледат състезанията. Жените обаче имали свои игри, които се провеждали по време на фестивала Хереа, в чест на богинята Хера. Състезанията включвали бягане, което било с 1/6 по-късо от мъжкото, защото женската крачка била точно с толкова по-малка от мъжката. Победителите в игрите Хереа всъщност получавали доста добри награди - освен маслинови клонки те били дарявани и с волско месо. Като цяло обаче девойките в древна Гърция не били поощрявани да бъдат атлетични, като изключим, разбира се, момичетата в Спарта. Спартанците вярвали, че по-силни и атлетични жени ще отгледат по-здрави момчета, които ще се превърнат в по-добри войни. В Спарта жените тренирали на равно с мъжете и също се състезавали почти голи в състезания. А на момчетата, разбира се, им било позволено да гледат...

Древен "компютър" изчислявал датата за провеждане на Олипийските игри.
       През 1901 година близо до бреговете на остров Антикитера били открити останките от древен товарен кораб. Един от откритите предмети бил древен механизъм, който в наши дни е известен с името Антикитера. Учените смятат, че той датира от 150 пр.н.е. Дълги години учените спорят за точното предназначение на този механизъм и се учудват на сложната му изработка (все пак механичният часовник се появява в Европа чак 1000 години по късно). Напоследък учените вярват, че най-накрая са разкрили мистерията - всъщност олимпийският цикъл не е толкова сложен - за да изчислиш четири години не са нужни кой знае колко сложни уреди. Но игрите били толкова значимо социално събитие, че няма нищо чудно в това, че са част от механизма Антикитера.
 Християнството погубило древните Олимпийски игри. Римляните завладели Гърция и обявили игрите за езически фестивал. Стигнало се до там, че през 393 година император Теодосий забранил Олимпийските игри в името на това да превърне Християнството във всеобща религия. Чак векове по-късно, през 1896 година, Олимпийските игри били подновени..

1 коментар:

  1. Авторката да не се крие със псевдоним , за да можем да я порицаем публично . 1.Лъжа е , че Елините са гърци!
    2. Лъжа е , че спартанците са гърци!
    Държава Гърция се появява за пръв път в историята през 1822 г. https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F.
    3. Не съществува понятие древна Гърция преди тази дата , лъжата Гърция е създадена и подкрепяна със любезното съдействие на Русия и заедно създават митовете и легендите в днешните учебници по история , докато България все още е под Османско робство . Не им прави чест , но това са фактите.

    ОтговорИзтриване

Олимпийски игри 2012 в Лондон

Спортни новини